English version
   
Φρύγανα Μακκία Πευκοδάσος Ελατοδάσος Συστάδες δρυών
Εξωδασική βλάστηση Παραρεμάτια βλάστηση Χασμόφυτα Λιβάδια


ΤΟ ΕΛΑΤΟΔΑΣΟΣ

ελατοδάσος ΜόλαΤο ελατοδάσος της Πάρνηθας αποτελείται αποκλειστικά από Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies cephalonica) και πριν τη Μεγάλη Φωτιά κάλυπτε περίπου 30.000 στρ. Το δάσος αυτό καταλαμβάνει τις υψηλότερες κορυφές του βουνού από υψόμετρο 900-1400 μ., και είναι το πλησιέστερο ελατοδάσος στην πρωτεύουσα του Κράτους. Περιλαμβάνεται δε ολόκληρο στις ζώνες απολύτου προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Η πυρκαγιά της 28/06/2007 κατέκαψε 21.800 στρ. ελατοδάσους, δηλαδή τα 2/3 της συνολικής έκτασης του ελατοδάσους του Δρυμού. Σε ολόκληρη την καμένη έκταση έγιναν αντιδιαβρωτικά–αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να συγκρατηθεί το λιγοστό πολύτιμο χώμα που υπάρχει στην περιοχή και να γίνει καμένο ελατοδάσοςστη συνέχεια τεχνητή αναδάσωση.

Η ελάτη είναι ψυχρόβιο κωνοφόρο και δεν διαθέτει μηχανισμούς προσαρμογής στην φωτιά, όπως η χαλέπιος πεύκη. Αποτέλεσμα αυτής της μη προσαρμογής είναι η μεγάλη δυσκολία επανεγκατάστασης της ελάτης στις καμένες εκτάσεις. Οι κώνοι και οι σπόροι της καίγονται και τα νεαρά αρτίφυτρα μεγαλώνουν μόνο στην σκιά για αρκετά χρόνια. Έτσι, για νασπόροι ελάτης ξαναδημιουργήσουμε ελατοδάσος στην καμένη έκταση πρέπει να εξασφαλίσουμε σκιά είτε με δημιουργία προδάσους από άλλα είδη (π.χ. μαύρη πεύκη, άρκευθο κτλ.) είτε με τεχνητή σκίαση. Οι μέθοδοι αυτοί απαιτούν πολύχρονη προσπάθεια, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μεγάλες δαπάνες.

Νεαρά ελατάκια κάτω από μαύρη πεύκηΓια την υποβοήθηση της αναγέννησης της ελάτης το Δασαρχείο Πάρνηθας προέβη στην φύτευση μαύρης πεύκης (Pinus nigra), η οποία δεν ανταγωνίζεται το έλατο, καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια εξάπλωσής της και δεν μπορεί να αναγεννηθεί. Παράλληλα, βοηθά την ελάτη παρέχοντας τον κατάλληλο υπόροφο για να μεγαλώσουν τα σπέρματά της και να αναγεννηθεί με αυτό τον τρόπο.

Για το δάσος ελάτης της Πάρνηθας υπάρχουν αναφορές από πολύ παλιά, ότι επρόκειτο για ένα γηραιό δάσος με πολλά προβλήματα. Η έντονη λαθροϋλοτομία και βοσκή στο παρελθόν, οι πυρκαγιές καθώς και η επιδημία ξήρανσης της ελάτης είχαν σαν αποτέλεσμα, το δάσος αυτό να έχει τελείως ακανόνιστη δομή και να βρίσκεται ακόμα και τώρα σε οπισθοδρομική πορεία, αν και έχει ενταχθεί σε αυστηρό καθεστώς προστασίας.

Τα βασικότερα είδη θάμνων που φυτρώνουν στα ξέφωτα του ελατοδάσους είναι η οξύκεδρη άρκευθος (Juniperus oxycedrus ssp. oxycedrus), άγριες τριανταφυλλιές (Rosa canina, Rosa sempervirens), η βερβερίδα ή οξυάκανθος (Berberis cretica), κράταιγοι (Crataegus heldreichii, Crataegus monogyna), αλλά και δένδρα όπως άγριες κορομηλιές (Prunus webbii, Prunus spinosa), άγριες αχλαδιές ή γκορτσιές (Pyrus spinosa) και φυσικά πάρα πολλά ποώδη είδη, όπως Bellis sylvestris και Doronicum orientale.

 
   
 
 
   
 
 
   

 

Παίξτε το παιχνίδι μας και γνωρίστε τα ζώα που υπάρχουν στην Πάρνηθα!

 
 
 

Επικοινωνία:

   Δασαρχείο Πάρνηθας
   Λεωφ. Θρακομακεδόνων    142, Αχαρνές. Τ.Κ. 13601
   Τηλ.: 210 2434061-3
   fax.: 210 2434064

mail: daspar@otenet.gr

 
   
           
         
           

 Ανάπτυξη-επιμέλεια:
  Ειρήνη Απλαδά,
  Βιολόγος-M.Sc. Περιβαλλοντικής   Βιολογίας και Διαχείρισης Χερσαίων
  
και Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων 
mail: iaplada@yahoo.com
©2007